Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις;

22 Μαΐου, 2024

Με τις πανελλήνιες εξετάσεις να βρίσκονται προ των πυλών, η αγωνία των μαθητών έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Εκτός όμως από τους μαθητές, άγχος και αγωνία έχουν και οι γονείς των παιδιών αυτό το διάστημα. Αρκετές φορές χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται
μπορούν με την συμπεριφορά τους να επιτείνουν την αγωνία των μαθητών.Ωστόσο, είναι μια περίοδος πολύ κομβική για τα παιδιά, επομένως χωρίς
αμφιβολία, δεν επιθυμούμε να αποσπάσουν την προσοχή τους από το διάβασμα.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις ως γονέας ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου να αποδώσει όσο περισσότερο γίνεται;
Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια βήματα:
1) Αποφύγετε εντάσεις και τσακωμούς αυτό το διάστημα, καθώς αυτό οδηγεί τα παιδιά στο να σπαταλούν ενέργεια σε κάτι εκτός της μελέτης τους και δυσκολεύει τη συγκέντρωση τους από τον στόχο.
2) Βοηθήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν έναν χώρο και ένα πλαίσιο μέσα στο σπίτι που θα τους προσφέρει ηρεμία και θα τα βοηθά να μελετούν πιο αποδοτικά.
3) Ενημερώστε τα ότι είστε διαθέσιμοι όποτε το επιθυμούν να συζητήσουν μαζί σας τις αγωνίες και τις αρνητικές σκέψεις που έχουν αυτή την στρεσογόνο περίοδο. Αυτό θα τα ανακουφίσει και θα νιώσουν πιο ήρεμοι.
4) Μην κρίνετε τον τρόπο που μελετούν ή μην επεμβαίνετε όταν κάνουν διάλειμμα από τη μελέτη τους . Τα διαλείμματα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας ώστε ο εγκέφαλος τους να μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο.
5) Αποφύγετε συζητήσεις σχετικά με την πορεία τους μετά τις εξετάσεις. Τι θα ακολουθήσει, τι θα συμβεί αν δεν γράψουν καλά. Είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται αυτό το διάστημα καθώς προσδίδει επιπλέον άγχος. Ακόμα και αν δεν γράψουν όπως επιθυμούν στις πανελλήνιες, πάντοτε υπάρχει το Plan B και οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες.

Ο ρόλος των γονέων οφείλει να είναι υποστηρικτικός αυτήν την περίοδο. Αποτελούν σημαντικά πρόσωπα για τους εφήβους και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός και αυτή την περίοδο των πανελλήνιων εξετάσεων.

Να θυμάστε: « Ο βαθμός στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν καθορίζει την προσωπικότητα μας και την αξία μας, είμαστε πολλά περισσότερα από έναν βαθμό».

Ροζαλία Αγγελάκη
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

https://agelakirozalia.gr/wp-content/uploads/2024/01/1logo_2024.png

Socials :

https://agelakirozalia.gr/wp-content/uploads/2024/01/1logo_2024.png

Socials :

Copyright © 2023 Ροζαλία Αγγελάκη . Powered & Designed by Infonetgroup

Ροζαλία Αγγελάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Τηλ.: 6983 688960, Email: info@agelakirozalia.gr

Copyright © 2023 Ροζαλία Αγγελάκη .
Powered & Designed by Infonetgroup

Ροζαλία Αγγελάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Τηλ.: 6983 688960, Email: info@agelakirozalia.gr