Απόφοιτοι Φιλολογικών Σπουδών: Ποιες είναι οι επαγγελματικοί διέξοδοι;

21 Νοεμβρίου, 2023
a3561535201_65

Σπούδασες Φιλολογία ή επιθυμείς να επιλέξεις τα τμήματα της Φιλολογίας και δεν γνωρίζεις ποιες είναι οι επαγγελματικοί διέξοδοι;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι επαγγελματικές επιλογές που έχεις, ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου στην  Φιλολογία, εκτός από αυτή του καθηγητή.

Περιγραφή

Η Φιλολογία είναι η επιστήμη η οποία μελετά την ελληνική και λατινική γλώσσα μέσα από διάφορες μελέτες, θεωρίες και πρακτικές. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με ένα πλήθος ελληνικών και λατινικών λογοτεχνικών κειμένων, όπου μέσα από διάφορες μεθόδους και πρακτικές, αποκτά τις ικανότητες εκείνες με τις οποίες θα είναι σε θέση να ερμηνεύει και να εμβαθύνει σε όλα αυτά τα κείμενα.

Η φοίτηση στα τμήματα αυτά διαρκεί 8 εξάμηνα και στο πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν τόσο υποχρεωτικά όσο και μαθήματα επιλογής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, ο φοιτητής θα κληθεί να επιλέξει κάποια ειδίκευση μεταξύ των οποίων είναι αυτή της κλασικής φιλολογίας, της θεατρολογίας, της γλωσσολογίας κ.α. Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και αρκετά εργαστήρια.

Τμήματα

Τα τμήματα Φιλολογίας στην Ελλάδα είναι επτά 

  • Τμήμα Φιλολογίας- Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑΘήνας
  • Τμήμα Φιλολογίας- Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Τμήμα Φιλολογίας- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Τμήμα Φιλολογίας- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Τμήμα Φιλολογίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Τμήμα Φιλολογίας-  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Τμήμα Φιλολογίας- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Επαγγελματικές Επιλογές

Διδασκαλία στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό Τομέα

Εκτός από τη δυνατότητα να εργαστεί κανείς ως καθηγητής φιλολογικών μαθημάτων σε σχολεία ή φροντιστήρια, κάθε απόφοιτος δύναται πραγματοποιώντας για παράδειγμα, μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων να απασχοληθεί και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σε Δημόσια/Ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΔΙΒΙΜ. Η Δια Βίου Μάθηση θα μας απασχολήσει αρκετά και τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των συχνών αλλαγών και αυξανόμενων απαιτήσεων στην αγορά εργασίας, επομένως, και η διαρκής επιμόρφωση των ενηλίκων που θα χρειάζεται. Επίσης, ολοκληρώνοντας κανείς ένα μεταπτυχιακό στην  Ειδική Αγωγή, μπορεί να εργαστεί ως ειδικός παιδαγωγός.

Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

Η μεγάλη εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αυξάνει και την ανάγκη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αυτούς τους πληθυσμούς ώστε να είναι σε θέση να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.  Αν επιθυμεί κανείς να εργαστεί σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, τότε οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι αρκετές. Μπορεί να απασχοληθεί σε ΜΚΟ, σε δομές προσφύγων, σχολεία αλλά και πανεπιστήμια.

Copywriting

Ο χώρος του marketing και της διαφήμισης είναι ένας κλάδος που συνεχώς αναπτύσσεται. Ένας απόφοιτος Φιλολογίας μπορεί να ενταχθεί σε αυτόν ως κειμενογράφος. Έχοντας τη γνώση χρήσης του λόγου, μπορεί να δημιουργεί σωστά κείμενα ώστε να προωθεί τα προϊόντα/υπηρεσίες της εκάστοτε εταιρίας, να συντάσσει άρθρα, δελτία τύπου, ομιλίες κ.α.

HR Management  ή  Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Ολοκληρώνοντας ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, μπορεί να εργαστεί κανείς ως HR Manager σε επιχειρήσεις και να ηγείται/υλοποιεί τις ανάγκες μιας ομάδας ατόμων.

Γλωσσική Τεχνολογία

Αποκτώντας ένα μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία συνδυάζει κανείς την επιστήμη της γλώσσας με την επιστήμη της τεχνολογίας,  η οποία πλέον έχει κατακλύσει τη ζωή μας και τα επαγγέλματα που την περιλαμβάνουν θα μας είναι αναγκαία και τα επόμενα χρόνια. Δίνει λύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία εγγράφων ή και η διευκόλυνση εκμάθησης γλωσσών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι παραπάνω ήταν μερικές από τις επαγγελματικές διεξόδους και τις έξυπνες εξειδικεύσεις που μπορεί να έχει ένα απόφοιτος τμήματος Φιλολογίας.

 

Ροζαλία Αγγελάκη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 

https://agelakirozalia.gr/wp-content/uploads/2024/01/1logo_2024.png

Socials :

https://agelakirozalia.gr/wp-content/uploads/2024/01/1logo_2024.png

Socials :

Copyright © 2023 Ροζαλία Αγγελάκη . Powered & Designed by Infonetgroup

Ροζαλία Αγγελάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Τηλ.: 6983 688960, Email: info@agelakirozalia.gr

Copyright © 2023 Ροζαλία Αγγελάκη .
Powered & Designed by Infonetgroup

Ροζαλία Αγγελάκη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Τηλ.: 6983 688960, Email: info@agelakirozalia.gr